Wat te doen bij lekkage? Tips van de loodgieter

lekkage huis

Een lekkage is natuurlijk nooit welkom, maar als er een is ontstaan, moet u wel weten wat u kan doen. Met een paar simpele tips en trucs, kunt u zoveel mogelijk zelf doen om de lekkage op te sporen en in sommige gevallen zelfs te verhelpen.

Hierbij dient wel de kanttekening gemaakt te worden dat het bij vocht –of schimmelplekken of schade van andere aard, verstandig is om even contact op te nemen met uw opstalverzekeraar. Deze kan dan de juiste stappen voor u ondernemen om zo goedkoop en snel mogelijk tot een oplossing te komen.

Tegels controleren

Bij het lokaliseren van een lekkage heeft u eigenlijk alleen een platte schroevendraaier en een aardappelschilmesje nodig. De meest voorkomende lekkage komt vanuit de badkamer en wordt veroorzaakt door loszittende tegels of ondeugdelijke kitranden. Het controleren van de tegels kan in eerste instantie gewoon met het blote oog. Zitter er bijvoorbeeld tegels tussen die gebroken zijn of scheuren hebben? Vervang deze dan zo snel mogelijk, aangezien dit vrijwel altijd een garantie is voor lekkage.

Is dit niet het geval, neem dan de schroevendraaier in de hand en tik (voorzichtig!) op het midden van de tegels. Wanneer dit hol klinkt, zit de tegel niet meer goed vast. Loszittende tegels kunnen lekkage veroorzaken, dus neem hier passende stappen bij. Vervang de tegel of installeer de tegel opnieuw. Als deze nog wel goed vastzitten maakt de schroevendraaier een meer dof geluid.

Voegwerk controleren

Na het controleren van het oppervlakkige tegelwerk, kunt u het voegwerk nagaan. Controleer eerst weer zonder hulpmiddelen of u scheuren of barsten kan ontdekken rondom de tegels. Beschadigde kitranden kunnen niet meer waterdicht zijn en lekkage vertonen in de muur die erachter zit. Wanneer u verder niks opvallends op kan merken, ga dan met het mesje langs de tegels om te kijken of er minder zichtbare scheuren aanwezig zijn.

Dit kan door met het mesje over de kit –of voegranden te gaan. Als het mesje tussen de randen en de tegels kan komen, is er vaak sprake van lekkage. Laat op dat moment een loodgieter of installateur bij u langskomen om het kit –en/of voegwerk te vervangen of repareren.

Rozetten controleren

Hierna kunnen de rozetten gecontroleerd worden. Dit zijn de beschermkappen achter de knoppen van de (meng)kraan, waarmee deze aan de muur bevestigd is. Draai de rozetten ongeveer 2 cm richting de kraan om te controleren of hier geen water kan ontsnappen. Als het goed is, ziet u dan dat er kitwerk aanwezig is die water kan tegenhouden. Als dit niet het geval is, of het kitwerk ziet er niet meer goed uit, schakel dan een loodgieter in om dit voor u op te lossen.

Waterleiding controleren

De laatste stap in het zelf opsporen van een lekkage is het controleren van de waterleiding. Controleer hiervoor de watermeter. Noteer de stand voordat u naar bed gaat en zet alle kranen dicht. Wanneer er geen sprake is van lekkage moet de meter nog steeds exact hetzelfde getal laten zien als toen u naar bed ging. Is de meter toch doorgelopen? Dan is er zeer waarschijnlijk sprake van een lekkage en kunt u het beste een loodgieter of lekdetectiespecialist inschakelen.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *