Trapliften en hulpmiddelen

timothy-rhyne-q_xqxkv-1Aw-unsplash

Naast de trapliften zijn er nog meer soorten liften verkrijgbaar, zoals liften waar je met de gehele rolstoel op kan. Op deze manier kun je je zelfstandigheid bewaren wanneer je minder valide bent of in een rolstoel zit. Liften, zoals trapliften zijn erg prijzig en dat is vaak een reden om het dan maar niet aan te schaffen. Toch zijn er mogelijkheden voor trapliften middels een vergoeding via de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).

Deze wet maakt het mogelijk om mensen met medische klachten vanuit de overheid te ondersteunen met hulpmiddelen die benodigd zijn. Wel zijn er strengere regels dan vroeger. Op het moment dat de financiën het toelaten zul je de lift zelf moeten bekostigen. En er dient een medische noodzaak te zijn om een traplift aan te schaffen, dus enkel voor gemak zal de lift niet worden vergoed. Daarnaast kan het zijn dat er een eigen bijdrage wordt gevraagd door de gemeente. Dat is per gemeente verschillend.

Aanvragen van een WMO vergoeding

Voor het aanvragen van trapliften of andere hulpmiddelen is een voorwaarde dat je een doktersverklaring kunt laten zien. In deze verklaring dient te staan dat je niet langer kan traplopen of op een andere wijze niet mobiel bent. Zodra je de doktersverklaring hebt kun je naar het WMO loket van de gemeente. Deze zal bepalen of er een vergoeding kan worden toegewezen.

Dat kan via zorg in natura, dat betekent dat je een lift krijgt aangewezen door de gemeente. Je hebt dan weinig zeggenschap over welke lift geplaatst zal gaan worden. Het kan ook zijn dat je in aanmerking komt voor een PGB (persoonsgebonden budget). Met een persoonsgebonden budget kun je zelf een traplift aanschaffen. Er zijn dus zeker mogelijkheden om benodigde hulpmiddelen (gedeeltelijk) vergoed te krijgen.

Rolstoelen, liften en rollators

Er is zoveel veranderd in de wetgeving omtrent hulpmiddelen bij medische klachten. Voorheen kreeg je met gemak een traplift, tegenwoordig is dat allemaal anders. Ze zijn bij de overheid een stuk strenger geworden.

Financieel

Heb je wat meer geld te besteden, dan wordt er van je verwacht dat je zelf een bijdrage levert aan het hulpmiddel wat je nodig hebt en soms dien je het zelf aan te schaffen. Rollators, krukken, looprekken en dergelijke worden niet meer vergoed. Deze kun je tegenwoordig in veel winkels kopen. Trapliften, lifthulpmiddelen of rolstoelen voor lange termijn gebruik worden tegenwoordig (gedeeltelijk) vergoed via de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), mits het medisch noodzakelijk is. Er zal dan een doktersverklaring nodig zijn.

Huren van hulpmiddelen

Het is mogelijk om hulpmiddelen te huren. Via de site van bijvoorbeeld VGZ kunt je daar meer informatie over vinden. Je kunt ook via aangesloten leveranciers via je ziektekostenverzekering korting krijgen bij het kopen van hulpmiddelen. Huren is natuurlijk een prima optie, maar dat is alleen handig als het om een tijdelijke medische klacht gaat, zoals bijvoorbeeld na het plaatsen van een kunstheup. Voor langdurig gebruik van hulpmiddelen is het toch goedkoper om het te kopen.

Het kan ook zijn dat jouw zorgverzekeraar een vergoeding geeft voor eenvoudige medische hulpmiddelen. Check daarom eerst even je verzekeringspakket. Al met al zijn er nog steeds mogelijkheden voor verkrijgen van hulpmiddelen bij medische klachten. Je kunt meer informatie hierover vinden op internet, bij de gemeente, je zorgverzekeraar of bijvoorbeeld de thuiszorgwinkel.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *